Klaus Berntsens jordfæstelse i Højby.

Højby Nyt 2020 nr. 4 – Kurt Hedemand

Fulgt af tusinder og atter tusinder stedtes Klaus Berntsen til hvile på Højby kirkegård.

Aldrig før og aldrig siden har en begivenhed trukket så mange mennesker til Højby som søndag, den 3. april i 1927, hvor Klaus Berntsen blev begravet på Højby kirkegård.

Den officielle bisættelse og mindehøjtidelighed var foregået fredag, den 1. april i Marmorkirken i København. Efterfølgende blev båren transporteret med særtog til Højby station, hvor den ankom lørdag aften den 2. april.

Båren blev herefter opstillet i forsamlingshuset, hvor medlemmer fra Højby Skytteforening samt gymnaster stod æresvagt. Højby var i 1927 et mindre landsbysogn med 596 borgere, – 21 gårde og husmandsbrug samt 54 ejendomme.

Følgende kunne dagen efter læses i Fyns Tidende:

Højby, søndag den 3. april 1927

Landets Konge, dets Regering og Rigsdagen, samt store institutioner – Hovedstaden og Offentligheden, sagde i Fredags den 1. april, et sidste farvel til den gamle Minister Klaus Berntsen ved en storladen Mindehøjtidelighed i Marmorkirken.

I Dag (3. april 1927) var det Hjemstavnen, Hjembyen og Hjemegnen, der bød Vennen og Læreren, Skolemanden og Folkeføreren det sidste Farvel – saa jævnt og venligt, saa hjertegribende fortroligt, som kun den nærmeste Kreds kan gøre det.